Кульбаба насіння 100 грам
1 200 ₴/кг
- В наявності
- Код: 20542
- +380 (67) 658-73-47Киевстар
- +380 (93) 199-25-33Лайф
- +380 (68) 522-50-45Киевстар
Кульбаба лікарський (лат. Taraxacum officinale) — багаторічна трав'яниста рослина сімейства Складноцвіті.
Формує товстий корінь, глибоко йде в землю.
Листки ланцетовидні, виїмчасто—перисторазрезанные, зібрані в розетку, притиснуті до землі або злегка підняті.
Суцвіття у вигляді одиночної кошики діаметром 2-2,5 см розміщується на безлистому квітконосі заввишки 20-40 см
У рослини буває 10 і більше квітконосів.
Квітки в кошику двостатеві, язичкові, яскраво—жовті, рідше світло—жовті.
Кошики розкриваються рано вранці і до полудня закриваються.
Вночі і в похмуру погоду вони залишаються нерозкритими.
У квітці 5 тичинок.
У підстави стовпчика розташоване нектарниковое освіта.
Цвіте в травні і початку червня близько 15-20 днів.
Спостерігається вторинне цвітіння в серпні—вересні.
В достатку забезпечує бджіл пилком, багатої білками і амінокислотами.
При сприятливих умовах може дати велику кількість меду . Нектаропродуктивність становить 20-40 кг з га.
Прирости вулика за день можуть становити до 1.5 кг.
Збір з цієї рослини має важливе значення навесні для поповнення свіжих запасів перги, а також стимулювання розвитку бджолиних сімей.
Пилкові зерна трьох, чотирьох—порові, незграбно—сплющеної форми.
Пилок яскраво—жовтого кольору.
Мед, зібраний з цієї квітки, коливається в своєму забарвленні між яскраво—жовтим і густо—бурштиновим, він трохи темніше меду, зібраного з золотушника.
Свіжозібраний мед має запах і присмак кульбаби, але коли мед дозріє — він набуває дуже приємний смак.
Мед з кульбаби дуже густий і в'язок і схильний до швидкої кристалізації великими кристалами.
Догляд за рослиною.
Кульбаба відноситься до холодостійким рослинам, але вимагає яскравого освітлення. У загущених посівах і в затемнених місцях дає гіршої якості меншу листову масу. Проростати насіння кульбаби починають вже при 5 . Росте на будь-яких грунтах, але кращу продукцію дає на пухких, вологих, родючих. Восени під перекопування грунту, вносять напівперепрілий гній або перегній (2-3 кг/м2). Сіють кульбаба ранньої навесні, восени і під зиму рядовим способом з міжряддями 30-50 см або стрічковим за схемою 50 + 20 див. Норма висіву — 0,2-0,3 г/м2, закладення насіння — на 2-3 див. Всходы появляются через 4-6 дней после посева.
В течение всего вегетационного периода участок, занятый одуванчиком, желательно содержать в рыхлом и чистом от сорняков состоянии. Одновременно с первой прополкой растения прореживают, оставляя их на расстоянии 5-6 см. В засушливую погоду растения рекомендуется поливать.
Лечебные свойства.
В лечебных целях используют корни и листья, которые применяются как горечь для возбуждения аппетита при анорексиях различной этиологии и при анацидных гастритах для повышения секреции пищеварительных желез.
Корни также используются как желчегонное и мочегонное средство.
Сбор, заготовка и сушка.
Корни одуванчика собирают осенью.
Корни выкапывают, промывают в воде, отрезают корневую шейку и перед сушкой завяливают до тех пор, пока из надрезов перестанет выделяться млечный сок.
Сушат на воздухе или в сушилках.
Для получения экстракта собирают корни с листьями весной до цветения растения.
Сырьё состоит из стержневых, простых, реже слабоветвистых корней.
Они продольно морщинистые, часто спирально—перекрученные, ломкие.
На поперечному зрізі і в зламі широкої сірувато—білій корі помітні сірі численні групи млечников (під лупою), деревина жовтого кольору.
Запах відсутній, смак гіркувато—солодкуватий.
Несвоєчасно зібрані корені легковагі, в'ялі, з легко відсталою корою.
- Ціна: 1 200 ₴/кг